Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Ο μπίζνεσμαν, το πάρτι, και οι καλεσμένοι......!




ΠΡΑΞΗ 4η:
Το έργο  συνεχίζεται. Θα παιχτεί σε πολλές πράξεις. Αγοράστε φακέλλους γιατί θα χρειαστούν πολλοί.
Το ΣΔΟΕ θα ασχοληθεί ή θα συνεχίσει τον εμπαιγμό του Ελληνικού λαού με τη λίστα Λαγκάρντ; 


Της ΓΙΑΝΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ
Μια δεξίωση κάπου στην Κηφισιά, το Νοέμβριο του 2001 προς τιμήν των γενεθλίων της Κωνσταντίνας Μπουρμπούλια, ο επιχειρηματίας που την οργάνωσε, όσοι ήταν παρόντες -κυρίως, οι δικαστές συνάδελφοί της, που απόλαυσαν την πολυτελή περιποίηση και ειδικότερα αυτοί που χειρίσθηκαν μαζί της τις υποθέσεις του χρηματιστηρίου την επίμαχη περίοδο- είναι ένα ακόμη ενδιαφέρον «πεδίο έρευνας» γι' αυτούς που εξετάζουν τις σχέσεις της με το παραδικαστικό κύκλωμα. Ακόμα και τον κατάλογο των προσκεκλημένων αναζητούν κάποιοι...

Οι εισαγγελείς και άλλοι αρμόδιοι που παρακολουθούν την υπόθεσή της, ελπίζουν ότι η έκδοσή της από τις γαλλικές αρχές είναι θέμα εβδομάδων, ενώ σύντομα θα ανοίξουν και οι επίμαχοι λογαριασμοί της στην Ελβετία. «Τότε», έλεγε αρμόδιος παράγοντας, «θα ανοίξει ένα ακόμη κεφάλαιο για την έρευνα του παραδικαστικού, ενώ τα νέα ονόματα που θα προκύψουν, θα φωτίσουν την υπόθεση του χρηματιστηρίου».

Η Κ. Μπουρμπούλια, έγκλειστη σήμερα στη φυλακή Φρεν, στη Γαλλία, πολλές φορές έχει σκεφτεί την εποχή γύρω στο 2000, όταν οι μεγαλύτεροι επιχειρηματίες της χώρας ήταν στο... έλεος της δικαστικής της κρίσης. Ορισμένοι από αυτούς, μάλιστα, είναι και σήμερα «δέσμιοι» της σιωπής της, ενώ άλλοι φοβούνται ότι η εκπρόθεσμη υποβολή του αιτήματός της στην Ελβετία για να μην ανοίξουν οι λογαριασμοί της μπορεί, τελικά, να κρύβει την απώτερη επιθυμία της να «βγουν όλα στο φως» και να τελειώνει. Πριν από λίγες εβδομάδες, άλλωστε, ήταν κοινό μυστικό ότι εκείνη επιθυμούσε να μιλήσει και να φωτίσει λεπτομερώς την υπόθεση.

Η άρνησή της, την περασμένη Τετάρτη, να έρθει στην Ελλάδα έχει σχέση -λένε κάποιοι- με την επιθυμία της να κερδίσει χρόνο και να διαπραγματευτεί, όσο καλύτερα μπορεί, την ποινική της μεταχείριση με πρόσωπα εκτός Δικαιοσύνης. Υπάρχουν άλλωστε πληροφορίες που επιμένουν ότι η πρώην ανακρίτρια περίμενε τη σύλληψή της, αφού γνώριζε ότι την παρακολουθούσαν επί τουλάχιστον 15 ημέρες.

Οι «καταθέτες»

Η Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια θεωρεί ότι πράγματι κινδυνεύει, όσο παραμένουν κρυφά τα στοιχεία εκείνων που φέρονται να έκαναν γενναία εμβάσματα σε τρεις λογαριασμούς εκείνης και της οικογένειάς της (τα περισσότερα μέσω λογαριασμών υπεράκτιων εταιρειών).

«Υπάρχουν και επώνυμες καταθέσεις», επιμένουν έγκυρες πληροφορίες από το εξωτερικό. Αυτοί οι καταθέτες, που μπορεί να είναι και εμμέσως δικαιούχοι, φαίνεται ότι «κινούνται», ώστε να μην ανοιχθούν οι λογαριασμοί.

Το έγγραφο-πίνακας της δικογραφίας που δημοσιεύουμε σήμερα (δίπλα) αποδεικνύει ότι χειρίσθηκε ως ανακρίτρια 27 υποθέσεις -τις μεγαλύτερες σε οικονομικό αντικείμενο- του χρηματιστηρίου. Οι περισσότερες κατέληξαν σε απαλλακτικά βουλεύματα ή σε πλημμεληματικές παραπομπές. Παράδειγμα; Δίκη ενός επιχειρηματία που φέρεται να έχει καρπωθεί 17 δισ. δεν έχει γίνει ακόμα (το βούλευμα εκδόθηκε το 2002), ενώ μία από τις μοναδικές δίκες που έγινε κατέληξε σε καταδίκες 2-5 χρόνων με αναστολή.

Η υπόθεσή της, που ήρθε στο φως με αφορμή μια προσωπική της ιστορία με δικηγόρο κατηγορουμένου, χαρακτηρίζεται από συναδέλφους της ως «κορυφή του παγόβουνου», αφού οι περισσότεροι εκτιμούν ότι ανάλογες ευθύνες αφορούν και μέλη των δικαστικών συμβουλίων που επικύρωναν τις απαλλαγές ή έριχναν στα «μαλακά» υπόπτους για παράνομα κέρδη δισεκατομμυρίων.

Η αλήθεια είναι ότι το άνοιγμα λογαριασμών δικαστικών που ανέθεσαν τις μεγάλες υποθέσεις δεν έχει και σπουδαία αποτελέσματα. Η κίνηση μικροποσών σε κατηγορούμενο δικαστή δείχνει δάνεια από συναδέλφους του, τα οποία εκείνος αποδίδει στην οικονομική του ανάγκη, λόγω ενός οικογενειακού του προβλήματος.

«Τα χρήματα δίνονταν αλλιώς», υποστηρίζουν κάποιοι, κυρίως σε ακίνητα σε ακριβές περιοχές, κοντά στη θάλασσα ή σε οικισμούς στα βόρεια προάστια. Η ίδια η Κ. Μπουρμπούλια στις τηλεοπτικές της εμφανίσεις είχε «δείξει» συναδέλφους της δικαστές, μέλη των δικαστικών συμβουλίων, ως υπευθύνους για την ατιμωρησία αυτού που αποκαλείται ως το «έγκλημα του χρηματιστηρίου».

Ερχεται στην Ελλάδα

«Η πρώην ανακρίτρια θα εκδοθεί στην Ελλάδα», διαβεβαιώνουν οι αρμόδιες αρχές. Το υπουργείο Δικαιοσύνης συμπλήρωσε το φάκελό της με την καταδικαστική απόφαση του Εφετείου για το «πόθεν έσχες». Σε αυτή τη δικογραφία υπάρχει και η εκτίμηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δημ. Λινού, ότι η βίλα του Κοκκιναρά (τα συμβόλαια αποκάλυψε η «Κ.Ε.») στοίχισε 705.000 ευρώ και όχι 494.000, όπως αναγράφεται στο συμβόλαιο το οποίο υπεγράφη στις 17 Ιανουαρίου 2002.

**Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αν. Παπαληγούρας, έχει πολλές φορές επικοινωνήσει με τον γάλλο ομόλογό του για το θέμα Μπουρμπούλια, παρ' ότι από το υπουργείο επισήμως το διαψεύδουν.

**Την ερχόμενη Τετάρτη η πρώην ανακρίτρια θα κληθεί να εμφανίσει στο δικαστήριο την επιστολή με την οποία φαίνεται απείλησαν τόσο εκείνη όσο και αγαπημένο της πρόσωπο. Παρ' ότι επικαλέσθηκε την επιστολή περιορίστηκε να την επιδείξει, χωρίς να την καταθέσει.

**Η απόφαση για την παράδοσή της στις ελληνικές αρχές, όπως εκτιμούν και νομικοί, αποκλείεται να είναι αρνητική. Η τοποθέτησή της στο δικαστήριο -λένε κάποιοι- δεν ήταν αποτέλεσμα της συνεννόησής της με το γάλλο δικηγόρο της, αλλά «αποφάσεων άλλων» οι οποίοι συμβουλεύουν τόσο εκείνη όσο και τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες...

«Ετσι συναντήθηκα με την Κωνσταντίνα»
Με απολογητικό του υπόμνημα στη Δικαιοσύνη ο δικηγόρος Σταύρος Κουμεντάκης διηγείται πώς γνώρισε την ανακρίτρια και συνδέθηκε στενά μαζί της, κάτι που χαρακτηρίζει «οδυνηρό λάθος». Αφηγείται και πώς ταξίδεψαν οι δύο στην Ελβετία, χωρίς βεβαίως να δέχεται ότι άνοιξαν τότε τους επίμαχους πλέον λογαριασμούς.

* «Η πρώτη φορά που ήρθα σε επαφή με την κ. Μπουρμπούλια», λέει ο Στ. Κουμεντάκης, «ήταν περί τον Δεκέμβριο του 2000, όταν προσήλθα στο γραφείο της με τον κ. Κονταλέξη, ως ένας από τους νομικούς παραστάτες... Πριν το χρονικό αυτό σημείο ούτε εγνώριζα και ούτε είχα αντικρίσει έστω και εκ του μακρόθεν την κ. Μπουρμπούλια...».

*Διηγείται ότι η πρώτη εντύπωση που αποκόμισε ήταν ότι «πρόκειται για μια δικαστική λειτουργό ιδιαίτερα αυστηρή, τυπική και επιφυλακτική και προφανώς ευρισκόμενη σε καθεστώς ιδιαίτερης πίεσης υπό το βάρος της υποχρέωσής της να χειριστεί τις άκρως δυσχερείς, αλλά και με ευρεία δημοσιότητα την περίοδο εκείνη, χρηματιστηριακής φύσεως ποινικές υποθέσεις...».

*Διηγείται επίσης πώς από το τυπικό κλίμα της ανάκρισης η σχέση πέρασε σε ένα κλίμα ανθρώπινο και εντέλει «ατυχώς», όπως αναφέρεται, υπήρξε έναρξη της ερωτικής σχέσης μετά τον Ιούλιο του 2001 και σίγουρα αφού ολοκληρώθηκε η απολογία του πελάτη του, Π. Κονταλέξη και «ενώ επίκειτο, όπως όλοι πίστευαν, το πέρας της ανάκρισης».

*Περιγράφει επίσης, ο δικηγόρος, πώς η αυξανόμενη οικειότητα εξελίχθηκε σε σχέση με συναντήσεις έξω από το γραφείο, σε μια έντονη συναισθηματική σχέση «ανάμεσα σε δυο ανθρώπους με κοντινή ηλικία, με ένα παρεμφερή τρόπο ζωής και κοινές ανάγκες και ανησυχίες».

*Η σχέση, σύμφωνα με την περιγραφή, εξελίχθηκε ραγδαία και μέσα Σεπτεμβρίου του 2001 ταξιδεύουν μαζί στην Ελβετία, Ζυρίχη και Γενεύη συνολικά 4 ημέρες.

*Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τότε ανοίχτηκαν οι επίμαχοι λογαριασμοί. Ο δικηγόρος, όμως, χαρακτηρίζει τελικά αυτό το ταξίδι «αιτία των ολέθριων συνεπειών σε βάρος και των δύο».

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 29/01/2006

Δεν υπάρχουν σχόλια: